Chögyal Namkhai Norbu

“Kun lähdin Tiibetistä ja muutin länteen, ymmärsin, että dzogchen-opetus on tiedon aarreaitta, joka voisi auttaa kaikkia ihmisiä kulttuuriin katsomatta elämään paremmin. Tämä mahdollistaa luonnollisen henkisen ja sosiaalisen evoluution.”

Chögyal Namkhai Norbu on tämän hetken merkittävin dzogchen-opettaja. Vuosituhansien ajan opettajalta oppilaalle välitetty dzogchen-opetus voi ohjata ihmisiä luonnolliseen väkivallattomuuden, myötätunnon ja hyväntahtoisuuden tilaan. Jo viidenkymmenen vuoden ajan hän on opettanut, että myös nykyaikaisen elämän kiireen keskellä on mahdollista elää sopusointuisesti, jännittämättä, yhteistyötä tehden ja rauhallisesti.

Chögyal Namkhai Norbu on syntynyt Tiibetissä ja sai siellä täydellisen koulutuksen luostariyliopistoissa. 1960-luvulla hänet kutsuttiin Italiaan tutkijaksi. Myöhemmin hän opetti Tiibetin kieltä ja kulttuuria Napolin yliopiston Istituto universitario orientalessa. Hänen tutkimustuloksensa ja ajatuksensa ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta Tiibetin kulttuuria kohtaan. Työn jatkamiseksi hän on perustanut järjestöjä kuten Shang Shung International Institute for Tibetan Studies, joka työskentelee Tiibetin kulttuurin säilyttämiseksi, ja ASIA, joka kehitysprojekteillaan pyrkii auttamaan Tiibetin väestöä.

Chögyal Namkhai Norbun työskennellessä yliopistomaailmassa monet eri kansallisuuksien ja ammattikuntien edustajat alkoivat kiinnostua dzogchenista, ja pyysivät häneltä opetuksia. 1970-luvun lopulla Chögyal Namkhai Norbu vihdoin päätti alkaa opettaa dzogchenia ja yantrajoogaa.

Kansainvälinen Dzogchen-yhteisö syntyi Chögyal Namkhai Norbun johdolla ja hänen opetustensa innoittamana. Yhteisön ensimmäinen “gar”, nykyinen Euroopan päämaja Merigar West, perustettiin Italiaan 1981. Nykyään gareja on eri puolilla maailmaa. Chögyal Namkhai Norbu matkustaa kutsuttuna opettamassa dzogchenia kaikille siitä kiinnostuneille, ja siirtämässä oppia ihmisyydestä ja evoluutiosta.